Möt afteforskare Maria Bankvall

Möt afteforskaren Maria Bankvall

Hej Maria! Berätta lite om dig själv.

Jag är en 39 årig gift småbarnsmamma som bor i Göteborg där jag arbetar deltid kliniskt med patienter på Göteborgs Tandakut. Min forskning på afte har jag dock vid Karolinska Institutet i Stockholm. På min fritid tycker jag om att hålla på i trädgården med växter, läsa, spela tennis, umgås med familj och vänner och köra motorbåt (fort 😀).

Varför började du arbeta med frågor kring Afte?

Jag sökte till Sveriges första nationella forskarskola i Odontologi där ett av projekten handlade om afte. Jag blev antagen och sedan dess har jag varit helt uppslukad av ämnet och av att försöka förstå mer.

Vad är din yrkesrelation till Afte?

Under mina snart 14 år som tandläkare och forskare har jag nog hunnit behandlat ca 500-600 patienter med afte. Det första jag brukar säga till mina patienter är, ”nej, det är inget virus” och ”ja, det går att göra något åt”. Ingen ska behöva vara så smärtpåverkad av sina sår att det hindrar från att kunna gå i skolan, utföra sitt arbete eller orka umgås med familj och vänner. Afte beror på många olika saker och det gäller att hitta vilka triggerfaktorer som finns hos varje enskild individ. Det finns ingen universallösning för alla utan man får skräddarsy en behandling anpassad till varje patient. Afte är som huvudvärk eller feber. Det är en reaktion på en obalans i kroppen men den obalansen kan bero på olika saker hos olika patienter så det är som att lägga ett pussel.

Vad är din privata relation till Afte. Har du själv det? 

Då både min lillebror och jag lidit ganska svårt av afte genom åren så tror jag att det kan ge mig en annan förståelse för mina patienter och hur fruktansvärt smärtsamt och handikappande det är. Jag har också haft fördelen att jag kunnat testa olika preparat på mig själv innan jag rekommenderat det vidare och kunnat testa ut olika forskningsmetoder genom att experimentera på mig själv först. Förvånansvärt nog så är det inte så många av mina vänner som lider av afte men jag har lärt mig så mycket om det från både mina egna och patienters upplevelser.

Har du några övriga tips till personer med Afte?

Mina tips till personer med afte är, var noga med munhygienen, använd tandkräm utan natriumlaurylsulfat (t.ex Zendium), ät och sov ordentligt och försök att inte stressa för mycket. Om inte det är tillräckligt så boka tid hos din tandläkare för att se om det finns några tänder som är vassa och behöver putsas försiktigt för att undvika traumarisk så att inte tungan, insidan av läpparna eller kinderna sårgörs. Tandläkaren kan också kontrollera så att du inte är muntorr och se om du besväras av tung/kindpressning. Om det fortfarande inte hjälper tillräckligt så be din tandläkare om en remiss till en tandläkare med inriktning på oralmedicinska frågeställningar för vidare utredning och behandling.

Patientinformation om Afte.pdf

Fråga Afte-forskaren

Afte.info har ett samarbete med Maria och nu är det möjligt för dig att skicka in frågor om Afte via detta formulär…  Svaren på tidigare frågor hittar du nedan.

 • Svar på tidigare frågor om Afte

  Longovital har jag ätit i flera år mot afte men upplever att det inte längre hjälper. Finns det något annat alternativ?
   
  Om inte LongoVital fungerar längre kanske det kan vara värt att prova AfteNova då preliminära studier pekar på att det kan ha en effekt.
   
  Kan Vichyvatten lindra afte så som det kan avhjälpa svamp i munnen?
   
  Jag skulle inte tro att Vichyvatten hjälper mot afte men eftersom det inte är något farligt så kan det vara värt att testa. Vichyvatten hjälper till att neutralisera och buffra i munnen för att minska växten av svamp. Men eftersom afte inte beror på svamp så är jag som sagt tveksam till att det skulle fungera.
   
  Varför är det så lite forskning kring Afte?
   
  Aftösa sår har under lång tid bedömts orsakade av virus men forskning under senare år visar på ett flertal olika både yttre och inre faktorer som samverkar vilket tyder på ett mer komplext tillstånd vilket ökat intresset för forskning på området. En svårighet har traditionellt sett också varit att klassificera såren då det inte funnits någon tydlig definition av vad ett aftöst sår är vilket gjort det svårt att jämföra studier med varandra. Kanske kan det också vara så att antalet drabbade ökat i takt med att autoimmuna sjukdomar ökat men det här finns det än så länge ingen vetenskaplig evidens för. Mörkertalet av antalet drabbade individer har varit stort tidigare men ju fler som söker för sina besvär desto tydligare blir det att mer kunskaper behövs kring orsaker, utredning och behandling.
   

  Är Afte en autoimmun sjukdom?

  Aftös stomatit har en del likheter med autoimmuna sjukdomar då vissa av kroppens celler i immunförsvaret går till attack mot kroppsegna strukturer. Man har dock inte kunnat påvisa något autoantigen dvs något kroppseget protein som immunförsvaret reagerar på vilket är ett kriterium som behövs för att kunna klassa ett tillstånd som autoimmunt. Förmodligen bör man se aftösa sår som mer av ett reaktionsmönster som uppstår i den orala slemhinnan vid en kroppslig obalans snarare än som en sjukdom i traditionell bemärkelse då såren ofta uppkommer vid exempelvis stress, nedsatt immunförsvar, lokalt trauma t.ex att man biter sig i kinden/läppen, att jämföra med feber eller huvudvärk.

  Hur kan man bli av med Afte långt bak i svalget?

  Får man aftösa sår långt bak i svalget tyder det på en svårare form som bör utredas på en klinik med inriktning mot oralmedicinska frågeställningar. Det kan vara en sjukhustandvårdsklinik eller käkkirurgisk klinik beroende på i vilket landsting man bor. Det bästa är att kontakta sin ordinarie tandläkare för en första bedömning som sedan i sin tur skickar en remiss till lämplig instans.

  Hur kan man se om det är Afte man har?

  Aftösa sår har ett karakteristiskt utseende. De är runda till ovala med ett vitgulaktigt område i mitten och en omgivande rodnad ring. Såren blöder vanligtvis inte. Såren är välavgränsade och hittas oftast i den rörliga slemhinnan så som insidan av kinderna, insidan av läpparna och på tungans sidor. De kan också förekomma på tungans ovansida, i munbotten och i svalget. Mindre vanliga platser är tandköttet och gommen. Man kan få enstaka eller flera sår samtidigt som är några millimeter till någon centimeter stora och läker oftast inom 1-2 veckor och i de flesta fall utan ärrbildning. Aftösa sår kan lätt förväxlas med sår orsakade av herpes.

  Kan man träna med afte?

  Afte beror inte på virus utan är ett reaktionsmönster på en obalans i kroppen som t.ex huvudvärk eller feber där många olika faktorer samverkar. Man kan därmed träna utan oro för komplikationer. Däremot kan man känna sig allmänpåverkad av smärtan vilket gör att man kanske inte orkar träna som vanligt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *