FAQ om Afte/munblåsor
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om Afte och munblåsor. Om du vill få ett längre och mer utförligt svar kan du klicka på länken Läs mer under svaret för att komma till källan.
-
Är Afte en sjukdom?
Afte ska förmodligen inte ses som en sjukdom utan snarare som ett symptom på en obalans i kroppen, enligt en avhandling från Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg.
Läs mer… -
Finns det olika sorters Afte?
Det finns 3 sorters Afte. Minor, Major and Herpetiform:
- – Minor Afte: 1-4 lesioner < 10 mm i diameter. Central liten oval grundning med vit/gul fyllning omgiven av en röd ring. Läker på 7-10 dagar.
- – Major Afte: Lesioner > 10 mm, framför allt i svalget, mjuka gommen och läppar. Kan kvarstå i flera månader och läker ofta med ärr.
- – Herpetiforma Afte: Multipla (20-100) ulcerationer 1-2 mm i diameter, kan konfluera till större irreguljära slemhinneförändringar. Ofta under tungan eller i munbotten.
-
Hjälper vitaminer mot Afte?
Det finns flera internationella forskningsrapporter som visar på ett samband mellan vissa vitaminer/mineraler och Afte. Ett 30-tal av dessa forskningsrapporter presenteras på sidan om Forskning om Afte. Se även Pågående studier.
-
När bör man söka vård för sin Afte?
Om du har haft sår i munnen i mer än två veckor eller har återkommande besvär bör du vända dig till sjukvården. Har du svår Afte och upplever att det är besvärligt att äta bör du också söka vård.
Läs mer… -
Varför får jag Afte/munblåsor?
Den exakta orsaken till Afte är fortfarande inte helt fastställd. Forskare rapporterar att en kombination av faktorer bidrar till Afte-utbrott, även hos samma person.
Möjliga triggers/riskfaktorer för Afte/munblåsor inkluderar:
- – Tandkrämer och sköljningar i munnen som innehåller natriumlaurylsulfat.
- – Matkänslighet, särskilt för choklad, kaffe, jordgubbar, ägg, nötter, ost och kryddig/sur mat/dryck.
- – En diet som saknar vitamin B-12, zink, folat (folsyra) eller järn.
- – En allergiskt effekt på vissa bakterier i munnen.
- – Helicobacter pylori (samma bakterie som orsakar magsår).
- – Hormonell förändring under menstruation.
- – Känslomässig stress.
Afte kan också uppstå på grund av vissa tillstånd och sjukdomar, såsom:
- – Celiaki, en allvarlig tarmsjukdom orsakad av en känslighet för gluten.
- – Inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, Behcets sjukdom, en sällsynt störning som orsakar inflammation i hela kroppen inklusive munnen.
- – Ett immunsystem som felaktigt attackerar friska celler i munnen istället för patogener, såsom virus och bakterier.
- – HIV/AIDS, som sänker immunförsvaret.
-
Går Afte att bota?
Det finns tyvärr ingen behandling som botar Afte/förkylningsblåsor i munnen, men det går att lindra symptomen. Ett tips, enligt 1177.se, är att undvika tandkrämer som innehåller SLS, natriumlaurylsulfat. På apoteken finns också andra medel av geltyp eller munsköljningsmedel som kan användas för att lindra besvären. Läs mer…
-
Hur ofta brukar Afte återkomma?
Det är väldigt individuellt hur ofta Afte/munblåsor återkommer. Enligt en studie är risken att Afte återkommer inom 3 månader så hög som 50%.
Läs mer… -
Finns det andra namn på Afte?
I Sverige brukar Afte kallas för förkylningsblåsor, munblåsor, munblåsa eller munsår. På engelska heter Afte: Recurrent Aphthous Stomatitis (RAS), Canker Sores, Recurrent Aphthous Ulcers (RAU), Mouth Ulcers eller Aphtae.
-
Smittar Afte?
Nej. Afte påverkar vanligtvis endast insidan av munnen och är inte smittsamt.
Läs mer… -
Vad står Afte för?
Afte är en förkortning av Aftös Stomatit.
-
Hur ser Afte/munblåsor ut?
Vi föreslår att du gör en bildsökning på Google om du vill se på olika munblåsor. Klicka här för att göra en bildsökning på Afte.
-
Är Afte/munblåsor ärftligt?
Det finns de som hävdar att det finns en genetisk faktor för utveckling av Afte eftersom cirka 40% av patienterna har en familjehistoria av Afte/munblåsor samt att dessa individer utvecklar Afte tidigare och den är ofta av svårare karaktär än för de som inte har en familjehistoria av Afte.
Läs mer… -
Hur vanligt är Afte i Sverige?
I en undersökning där förekomsten av Afte/förkylningsblåsor studerades hos ett urval av 20 333 vuxna svenskar uppskattade man att ungefär var 5:e svensk haft Afte någon gång under de senaste 2 åren och vid en punktundersökning fanns pågående Afte hos ca 2% av de undersökta. Läs mer…
-
Hur ofta återkommer Afte?
Risken att Afte återkommer inom 3 månader är enligt en studie så hög som 50%. Läs mer…