Afte.info - frågor och svar

Hur vanligt är Afte/förkylningsblåsor i Sverige?
Uppskattningsvis har ungefär var 5:e svensk haft Afte någon gång under de senaste två åren, vilket motsvarar uppemot 2 000 000 individer.
Läs mer…

Är Afte en sjukdom?
Afte bör inte ses som en egentlig sjukdom, utan som ett symptom på en obalans i kroppen.
Läs mer…
Är Afte ärftligt?
Det finns de som hävdar att det finns en genetisk faktor för utveckling av Afte eftersom cirka 40% av patienterna har en familjehistoria av Afte samt att dessa individer utvecklar Afte tidigare och den är ofta av svårare karaktär än för de som inte har en familjehistoria av Afte.
Läs mer…
Finns det olika sorters Afte? Det finns 3 sorters Afte. Minor, Major and Herpetiform:
  • Minor Afte: 1-4 lesioner < 10 mm i diameter. Central liten oval grundning med vit/gul fyllning omgiven av en röd ring. Läker på 7-10 dagar.
  • Major Afte: Lesioner > 10 mm, framför allt i svalget, mjuka gommen och läppar. Kan kvarstå i flera månader och läker ofta med ärr.
  • Herpetiforma Afte: Multipla (20-100) ulcerationer 1-2 mm i diameter, kan konfluera till större irreguljära slemhinneförändringar. Ofta under tungan eller i munbotten.
Läs mer…

Varför får jag Afte/förkylningsblåsor?
Den exakta orsaken till Afte är fortfarande inte helt fastställd. Forskare rapporterar att en kombination av faktorer bidrar till Afte-utbrott, även hos samma person.

Möjliga triggers/riskfaktorer för Afte inkluderar:

• Tandkrämer och sköljningar i munnen som innehåller natriumlaurylsulfat.
• Matkänslighet, särskilt för choklad, kaffe, jordgubbar, ägg, nötter, ost och kryddig/sur mat/dryck.
• En diet som saknar vitamin B-12, zink, folat (folsyra) eller järn.
• En allergiskt effekt på vissa bakterier i munnen.
• Helicobacter pylori (samma bakterie som orsakar magsår).
• Hormonell förändring under menstruation.
• Känslomässig stress.
 

Afte kan också uppstå på grund av vissa tillstånd och sjukdomar, såsom:

• Celiaki, en allvarlig tarmsjukdom orsakad av en känslighet för gluten.
• Inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, Behcets sjukdom, en sällsynt störning som orsakar inflammation i hela kroppen inklusive munnen.
• Ett immunsystem som felaktigt attackerar friska celler i munnen istället för patogener, såsom virus och bakterier.
• HIV/AIDS, som sänker immunförsvaret.

Läs mer…

Hur ofta brukar Afte återkomma?
Det är väldigt individuellt hur ofta Afte återkommer. Enligt en studie är risken att Afte återkommer inom 3 månader så hög som 50%.
Läs mer…
Finns det andra namn på Afte?
I Sverige brukar Afte kallas för förkylningsblåsor, munblåsor eller munsår. På engelska heter Afte: Recurrent Aphthous Stomatitis (RAS), Canker Sores, Recurrent Aphthous Ulcers (RAU) eller Aphtae.
Smittar Afte?
Nej. Afte påverkar vanligtvis endast insidan av munnen och är inte smittsamt.
Läs mer…
Vad är skillnaden mellan Herpesblåsor och Afte?
Munherpes, även känt som Herpes Labialis, orsakas av Herpes Simplex Virus 1 eller 2. Afte orsakas inte av virus. Munherpes påverkar främst hörnen i munnen, läpparna, näsborrarna samt området mellan överläppen och näsan. Munherpes är till skillnad mot Afte extremt smittsamt.
Läs mer…
Vad står Afte för?
Afte är en förkortning av Recidiverande (återkommande) Aftös Stomatit.
Varför kallas Afte också för förkylningsblåsa?
Afte brukar ibland även kallas för förkylningsblåsa, troligen eftersom de aftösa såren ofta uppkommer när man har infektioner i kroppen eller ett på annat sätt har ett nedsatt allmäntillstånd.
Läs mer…
Hur ser Afte-blåsor ut?
Vi föreslår att du gör en bildsökning på Google om du vill se på olika Afte-blåsor. Klicka här för att göra en bildsökning på Afte…
Är Afte ett tecken på cancer?
Afte är i allmänhet inte allvarligt och kommer att försvinna utan någon speciell behandling. Afte-sår som läker av sig själva inom några veckor är inte en indikation på oral cancer och är heller inte smittsamma.
Läs mer…

När bör man söka vård för sin Afte?
Om du har haft sår i munnen i mer än två veckor eller har återkommande besvär bör du vända dig till sjukvården. Har du svår Afte och upplever att det är besvärligt att äta bör du också söka vård.
Läs mer…