Min väg till Afte-fri

Mitt namn är Oscar och det är jag tillsammans med min kollega Håkan som har startat hälsoföretaget MedioNova AB, som bland annat driver sajten Afte.info. Jag tänkte kort berätta om min egen personliga resa till att bli fri från Afte och varför jag engagerar mig inom området Afte/munblåsor.

Jag har till och från lidit av Afte sedan 8-årsåldern och har genom åren förmodligen provat allt som rekommenderats mot Afte av både tandläkare och läkare. Allt från Kenacort, LongoVital, Klorhexidin, olika tandkrämer, munskölj, Oral Medic m.fl. till olika typer av mer eller mindre suspekta huskurer :-). De flesta produkter som funnits på marknaden har fokuserat på smärtlindring och snabbare läkning av såren. Väldigt få har haft en god förebyggande effekt utan oftast en knappt märkbar effekt på Afte.

För ett 10-tal år sedan började jag göra mer omfattande research om Afte och hittade flera intressanta forskningsrapporter där man visat på mycket positiva resultat genom extra intag av specifika vitaminer och mineraler. Vi har samlat flera av dessa forskningsrapporter på https://afte.info/forskning-om-afte. Jag bestämde mig då att på allvar testa detta och köpte ca 5-6 olika burkar med rätt doser av vitamin B12, C-vitamin, L-Lysin, Zink, B-komplex och D-vitamin. De första 2 månaderna märke jag inte så stor skillnad men sedan började något hända och efter 4-5 månader var min livslånga Afte i princip borta. Jag kunde då börja äta och dricka sådant som tidigare triggat mina Afte-utbrott, tex jordnötter, rödvin, choklad och kryddstark mat. Intaget av denna kombination av vitaminer och mineraler gav en stor positiv effekt på mina Afte-besvär. Jag fick endast några mindre Afte-utbrott vid de tillfällen då jag oavsiktligt bet mig i kinden eller tungan, men smärtan var då bara kanske 20% av vad den varit tidigare.

Efter ett antal år utan Afte så provade jag att sluta äta dessa extra tillskott för att se om mina Afte-besvär kanske hade försvunnit pga. att jag blivit äldre eller av någon annan anledning. De första 2-3 månaderna efter jag slutat fick jag inga Afte-utbrott, men sedan började Afte-besvären dyka upp igen och efter 4-5 månader var besvären minst lika illa som tidigare i livet, både i antalet utbrott och styrkan i smärtan. Jag kunde få svårt att äta, svårt att prata (med blåsor på tungspetsen), blev lättirriterad, hade svårt med sömnen osv. Jag började då för andra gången att äta samma ingredienser som tidigare. Samma utveckling även denna gång! Efter 3-4 månader började min Afte avta. Det har nu gått ett par år sedan dess och det är mycket sällan som Afte-besvären dyker upp.

Jag har en bakgrund som entreprenör inom IT-branschen och har alltid haft visionen att efter min tid i IT-branschen ska jag göra något som gör skillnad för alla oss som plågas av Afte.

Den tiden är nu! 🙂

Dela inlägg: